IT-teamet
för Burlöv, Kävlinge och Staffanstorps kommuner

Viktigt att ha i åtanke när man utsetts för skräppost och virusmail

PC för alla har publicerat en artikel med tips att följa och tänka på vid dessa tillfällen. Vi har tagit några och lagt in nedan, men fler finns att hämta på deras hemsida som ni hittar här: http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.675942/mejl-sms-bluffarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  •  Stanna upp och tänk efter

Obetalda fakturor, viktiga kontrolluppgifter och hackade konton tenderar att fylla oss med en ångestladdad "vad har jag nu ställt till med?"-känsla. Försök ignorera den bäst du kan, ta ett djupt andetag och läs istället budskapet med kritisk blick.

Fråga dig själv varför företaget, organisationen eller myndigheten kan tänkas vilja kontakta dig. Är du kund, eller har du varit det? Har du – eller har du haft – något samröre med avsändarens verksamhet, tjänster eller produkter?

  •  Analysera utformningen

De flesta professionella verksamheter har dedikerade skribenter, marknadsförare eller copywriters som skriver e-post- och sms-utskick. De begår (oftast) inte rudimentära brott mot det svenska språkets skrivregler i stil med "Du har ett obetald faktura", "Vi försök komma i kontakt med dig" eller "Vänligast följ länk." Många falska utskick antar ofta en påstridig, uppmanande och alarmistisk ton för att fånga din uppmärksamhet. Och även om bedragarnas språkbruk slipats markant på senare år tenderar små misstag fortfarande att slinka igenom.

  • Granska länkar och bifogade filer

Som regel ska du dra öronen åt dig när du får oönskad e-post innehållandes bifogade filer. Innan du verifierat avsändaren bör du inte under några omständigheter öppna eller ladda ned något som denne kommer släpandes med – de kan innehålla skadlig kod som körs så fort de hamnat på din dator.

Länkar bör du också vara försiktig med att följa. En första åtgärd för att kontrollera en länk är att hovra över den med musen. Leder adressen till rätt ställe? Exemplet ovan visar hur det kan se ut när någon försöker lura dig. Du kan också högerklicka på länken, kopiera den och köra genom exempelvis Nortons Safeweb-tjänstlänk till annan webbplats för att få en indikation kring dess äkthet.

Källa till hela artikeln: http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.675942/mejl-sms-bluffarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidansvarig: Marcus Larsen

Senast publicerad: 2017-02-27      Senast ändrad: 2017-02-27